sobota, 1 lutego 2014

Trufle kawowe


Witajcie :)  Jak już pewnie wiecie uwielbiamy słodycze. Dużą przyjemność sprawia nam też robienie słodkości dla innych. Ostatnio była ku temu okazja, bo mama Basi miała urodziny. Zdecydowałyśmy, że tym razem nie będzie tortu, tylko trufle o smaku kawowym. W oryginalnej wersji wychodzą dosyć gorzkie (bo nie ma w nich cukru), dlatego oblałyśmy je mleczną czekoladą. Trufle najlepiej smakują następnego dnia, gdy smaki się przegryzą i aromat kawy jest mocniej wyczuwalny. Polecamy je również na przyjęcia i imprezy jako szybki deser na "jeden kęs". Przepis pochodzi z książki Pani Dorotki "Moje wypieki i desery".

Składniki(na ok 20-25 sztuk):
ciasto:
150g gorzkiej czekolady
250g serka mascarpone
1 i 1/2 łyżki kawy rozpuszczalnej
1 łyżka likieru kawowego
1 szklanka zmielonych migdałów
opcjonalnie: 2 łyżki cukru pudru
polewa:
200g mlecznej czekolady
2 łyżki oleju


Przygotowanie:

1. Czekoladę na ciasto roztop w kąpieli wodnej i lekko ją przestudź. 
2. Miksuj serek mascarpone przez chwilę, aż lekko się napuszy. Dodaj schłodzoną kawę (rozpuszczoną w łyżce gorącej wody) oraz likier kawowy i wymieszaj. Do powstałej masy dodaj ostudzoną czekoladę
i zmiksuj całość do połączenia składników. Wsyp migdały i ponownie wymieszaj. My dodałyśmy 2 łyżki cukru pudru gdyż masa wydawała nam się zbyt gorzka. 


3. Miskę z gotowym ciastem przykryj folią spożywczą i wsadź do lodówki na ok.30 minut do godziny - masa musi trochę stwardnieć by można z niej było uformować trufle. 

4. By wykonać polewę rozpuść czekoladę i olej w kąpieli wodnej. 

5. Schłodzone ciasto truflowe zanurzaj w czekoladzie i odkładaj na papierze do pieczenia. 


6. Jeśli chcesz użyć kolorowej posypki, tak jak my, zrób to zanim czekolada zastygnie. Przechowuj trufle w lodówce.
Nasze oceny:
 
Basia: Nie jestem aż tak dużym miłośnikiem kawy, ale desery kawowe lubię. Trufle smakowały każdemu, a zwłaszcza solenizantce, która była nimi zachwycona. Dzięki mascarpone wprost rozpływają się w ustach. Moja ocena: 9/10, ocena mojej mamy: 10/10.
Julka: Uwielbiam wszelkie czekoladowe łakocie, ale nie przepadam gdy są one połączone z alkoholem. W tych truflach na szczęście alkohol jest prawie nie wyczuwalny. Moja ocena: 9/10.

5 komentarzy:

  1. Ale dziś u Was słodko :) Pysznie wyglądają te trufle :)

    OdpowiedzUsuń
  2. lubię takie słodycze :) szczególnie że można je ładnie zapakować i komuś podarować tak od serca :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kawy nie lubię ale jej zapach i smak w wypiekach i łakociach owszem ;D

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie piję kawy, ale w słodkościach to co innego, mniam :)

    OdpowiedzUsuń

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter